Just Do It radio

Current track

Title

Artist

Background

«Μια Γυναίκα Χωρίς Σημασία» Του Όσκαρ Ουάϊλντ Στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Written by on 31 Αυγούστου, 2022

Το Θέατρο Τέχνης φιλοξενεί την παράσταση

«Μια Γυναίκα χωρίς σημασία»

του Όσκαρ Ουάϊλντ

Έναρξη παραστάσεων: Δευτέρα 23 Μαΐου

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

 

Ο Θίασος ΣΥΝ-ΘΉΚΗ παρουσιάζει στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν -Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5) την παράσταση «Μια Γυναίκα χωρίς σημασία» του Όσκαρ Ουάϊλντ, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, από την Δευτέρα 23 Μαΐου. 

Ο θίασος ΣΥΝ-ΘΉΚΗ, μετά την πολύχρονη ενασχόλησή του με κοινωνικοπολιτικά έργα και το ανέβασμα με σύγχρονο τρόπο κλασσικών συγγραφέων (Ίψεν, Τσέχωφ, Μίλλερ κα), επιχειρεί μια πρωτότυπη θεατρική προσέγγιση τού έργου τού ανατρεπτικού Ιρλανδού συγγραφέα δίνοντας έμφαση στην πολιτική διάστασή του έργου και στα παράλογα μελοδραματικά θεατρικά μοτίβα του. 

Στο έργο παρουσιάζονται οι συναναστροφές εκπροσώπων της άρχουσας αριστοκρατικής τάξης της Αγγλίας, που φλυαρούν, συνδιαλέγονται, ανταλλάσουν ευφυολογήματα, ερωτοτροπούν, αλλά ουδέν συναισθάνονται. 

Εδώ και 130 χρόνια ο Όσκαρ Ουάϊλντ αποκάλυψε την κενότητα και την επικινδυνότητα των προσώπων που έγραψαν την ιστορία του 20ου αιώνα και έβαλαν τα θεμέλια για τον αιώνα που ζούμε και κανείς δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα…

Σύγχρονος του Τσέχωφ (6 χρόνια μεγαλύτερος και πέθανε τέσσερα χρόνια πριν απ’ αυτόν), με παρόμοια κοινωνική ευαισθησία. Αποκαλύπτουν παθογένειες της κοινωνίας της χώρας τους και των ανθρώπων που ευθύνονται για την άθλια κατάσταση του κόσμου που τους περιβάλλει. Ο ένας με όπλο την συναισθηματική ευαισθησία ημιτονίων και ο άλλος με έναν πνευματικό κυνισμό κορυφαίας λεπτότητας. 

 Το συγγραφικό έργο του Όσκαρ Ουάιλντ είναι έντονα πολιτικό και ανατρεπτικό, εξ ου και η διώξη και η καταδίκη του. 

Ενδεικτικό της πολιτικής ευαισθητοποίησής του είναι ότι υπήρξε ο μόνος λογοτέχνης στην Αγγλία, που υπέγραψε την αίτηση του Μπέρναρντ Σω, για να δοθεί χάρη στους αναρχικούς που είχαν συλληφθεί (και εντέλει εκτελέστηκαν) ως υπεύθυνοι του μακελειού στην πλατεία Χέιμαρκετ στο Σικάγο, στις 4 Μαΐου 1886. 

Screenshot 2022 05 11 at 10.37.15 PM

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: 

Μετάφραση: Σουζάνα Χούλια

Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης

Σκηνογραφία: Ανδρέας Σαραντόπουλος

Κοστούμια: Άννα Βήχου

Σχεδιασμός φωτισμών: Κωστής Καπελώνης

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Δέσποινα Πόγκα, Μαρία Μακρή, Γιώργος Κροντήρης, Χρήστος Συριώτης, Πέτρος Πέτρου, Φίλια Δενδρινού, Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, Δημήτρης Ζουμπούλης, Σάκης Σιούτης, Μάνος Κωστής.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ 

Το έργο ανεβαίνει σπανίως στην Ελληνική σκηνή. 

Ξεχωρίζουν οι παραστάσεις: Το 1939 από την Μαρίκα Κοτοπούλη, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και το 1954 από την Κυβέλη, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. 

Κατά τον Μπέρναρ Σω: «Ο Όσκαρ μοιάζει σα να είπε: δε θ’ αγαπήσω κανέναν, θά’μαι βαθιά εγωΐστής· και δε θάμαι μόνον ένας κατεργάρης, αλλά ένα τέρας· και θα μου τα συχωρέσετε όλα. Μ’ άλλα λόγια, τις συμβατικότητές σας θα τις καταντήσω παραλογισμούς, όχι δυσφημώντας τις γραπτώς, αν και θα μπορούσα πολύ καλά να το κάνω —για να πούμε την αλήθεια το έκαμα— αλλά δυσφημώντας τις με τη ζωή και το θάνατό μου.»

Ο συγγραφέας και βιογράφος του Πήτερ Ράμπυ, θεωρούσε ότι «ο Ουάιλντ ισορροπούσε ανάμεσα στη διεισδυτική ματιά του Ίψεν και την εμπορική επιτυχία στο Ουέστ Εντ του Λονδίνου, στοχεύοντας το κοινό του με απόκοσμη ακρίβεια».

Για την παράσταση παραγγέλθηκε καινούργια μετάφραση, που υπηρετεί την νέα ανάγνωση που επιχειρεί ο θίασος. 

Screenshot 2022 05 11 at 10.37.43 PM

INFO

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν -Υπόγειο 

Πεσμαζόγλου 5

Τηλ. 210.3228706- 210.3222760

Πρεμιέρα: Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Δευτέρα 23 Μαΐου 21.00

Τρίτη 24 Μαΐου 21.00

Δευτέρα 30 Μαΐου 21.00

Τρίτη 31 Μαΐου 21.00

Τετάρτη 1η Ιουνίου 21.00

Παρασκευή 3 Ιουνίου 21.00

Σάββατο 4 Ιουνίου 21.00 & 18.00

Κυριακή 5 Ιουνίου 20.00

Δευτέρα 6 Ιουνίου 21.00

Τρίτη 7 Ιουνίου 21.00

Τετάρτη 8 Ιουνίου 21.00

Διάρκεια παράστασης: 110΄χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: 

Κανονικό: 14€

Φοιτητικό, κάτω των 25, άνω των 65: 10€ 

Ατέλειες και Ανέργων: 5€ 

Εισιτήρια προπωλούνται στο: viva.gr

 https://www.viva.gr/tickets/theater/mia-gynaika-xoris-simasia/

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply